Verschillende soorten beugels

Om de tanden en kiezen in de juiste positie te brengen, kan er gebruik worden gemaakt van verschillende soorten beugels. Welke beugel(s) we bij jou gaan gebruiken, hangt vooral af van het doel dat we willen bereiken. Voordat we aan de slag gaan bespreken we de mogelijke behandelopties, waarna we samen kiezen voor de behandeling die het meest optimale resultaat geeft. En natuurlijk laten we vooraf zien wat het gaat kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Vaste beugel

De vaste beugel is een systeem dat elke tand of kies in alle richtingen kan verplaatsen en wordt ook wel slotjes- of plaatjesbeugel genoemd. Met op maat gemaakte brackets (slotjes) worden de tanden en kiezen met een draad op de goede plaats geduwd. Eventuele elastiekjes zorgen ervoor dat de boven- en ondertanden goed op elkaar passen.

Uitneembare beugel

Uitneembare beugels noemen we ook wel losse beugels, omdat je als drager de beugel zelf uit de mond kunt nemen. Ze zijn meestal gemaakt van kunsthars waarin metalen draden zijn bevestigd.

Onzichtbare beugel

Vooral volwassenen stellen vaak prijs op een minder zichtbare of onzichtbare beugel. Dat kan bijvoorbeeld met de onzichtbare beugel Invisalign

Retentiebeugel

Een retentieplaat is een uitneembare beugel zonder ‘actieve’ onderdelen. De orthodontist zal bepalen hoe lang je de retentieplaat moet dragen om ervoor te zorgen dat je tanden en kiezen niet weglopen van hun nieuwe stand. Je kunt zelf ook goed voelen dat er nog veel spanning op staat als je de beugel in doet. Dit betekent dat je tanden en kiezen nog steeds een andere positie willen innemen.

Overige beugels

Naast de bovengenoemde beugels, zijn er ook nog overige beugels zoals de Herbst, Hyrax en de Quad Helix