Op vakantie met de beugel

Als je op vakantie gaat, is het verstandig het volgende door te lezen! Vaak is er op je vakantieadres niet direct een orthodontist in de buurt; je zult extra voorzichtig moeten zijn, en zonodig problemen zoveel mogelijk zelf zien op te lossen! Het is ook verleidelijk om de losse beugel minder te dragen, echter, denk eraan dat er niets gebeurt als losse beugels alleen ’s nachts worden gedragen: je gaat niet vooruit en niet achteruit; maar als de beugels ook ’s nachts vergeten worden dan moeten we na de vakantie weer opnieuw beginnen. Dus…!

Losse beugels

Meenemen en zoveel mogelijk dragen, maar niet bij sport en zwemmen.

Buitenboordbeugel

Hoe meer je hem draagt, hoe harder het gaat, maar ook deze beugel nooit aan bij sport.

Gebroken beugel?

Breekt een stuk plastic af of breekt een draadje, probeer dan vooral om de beugel toch te blijven dragen. Als het echt niet meer gaat dan is dat niet anders. Bewaar de stukken en breng ze mee terug, we kunnen ze misschien nog gebruiken voor reparatie.

Los bandje?

Als een bandje van de vaste beugel of van de buitenboordbeugel loslaat, probeer dan of een orthodontist of tandarts dat weer (tijdelijk) vast kan zetten. Als dat niet mogelijk is, maak het bandje dan voorzichtig los en bewaar het om het de volgende afspraak weer mee te brengen. Als aan het losse bandje een elastiekje vastzat, dan alle elastiekjes uitlaten totdat het bandje weer is vastgezet. Hoorde aan het bandje een buitenboordbeugel, dan moet die uitgelaten worden. Als het bandje eraf is dan kan een nu eventueel los draadeinde vlak achter het laatste bandje of slotje worden afgeknipt. Handig daarvoor is een klein nagelschaartje.

Los slotje?

Is er een slotje dat op de tand geplakt was los, dan (laten) losmaken van de draad; als er naar de tand waar het slotje op zat een elastiekje ging, dan alle elastiekjes uitlaten totdat het slotje weer is vastgezet.

Los (ligatuur/ijzer) draadje?

Als zo’n draadje los laat van een tand/kies waar een elastiekje aan trekt, dan helemaal geen elastiekjes meer dragen totdat een nieuw draadje is vastgemaakt.

Was

Neem wat extra was mee, want als er iets van de vaste beugel kapot gaat of uitsteekt, is het prettig als je er wat was op kunt doen, totdat het weer is gemaakt.

Tandenborstel

Een schone mond is ook op vakantie heel belangrijk, dus vergeet die niet in te pakken.

Zelfs als jij luiert, blijft je beugel aan het werk!